Niet eerder zo veel enthousiasme voor De Maaspoort als in ‘Coronajaar’

Foto: ©Peter Janssen - Maaspoort Venlo.

Venlo, 15 januari 2021 – Met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,5 behaalde De Maaspoort in 2020 de hoogste waarderingsscore ooit. Als gevolg van de Corona-pandemie ontving De Maaspoort slechts 25% van het reguliere aantal bezoekers voor voorstellingen en evenementen. De bezoekers die er waren, waardeerden de algemene beleving in het theater met een 8,8 als beste ooit.

Waardering
De Maaspoort meet structureel de tevredenheid van gasten via een bezoekersenquête. De vragenlijst werd direct na de eerste lockdown aangepast met vragen over de corona-maatregelen. De feedback werd gebruikt om de maatregelen voortdurend te verbeteren. Gasten waardeerden de uitvoering van de maatregelen uiteindelijk met een 9,4. Ook over de algemene dienstverlening, de voorstellingen en het personeel waren de gasten positiever dan ooit. Landelijk behaalden Nederlandse musea en theaters in 2020 met een 8,5 de hoogste waarderingsscore ooit. Tussen de eerste en tweede lockdown voelden cultuurbezoekers zich vooral zeer veilig binnen de museum- en theatermuren. Blijkt uit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Recordjaar
De Maaspoort kijkt terug op een ongewoon en bijzonder jaar. Vol mooie plannen en met een recordseizoen 2019-2020 in het vooruitzicht. Dankzij artiesten en voorstellingen als Kinky Boots, de Notenkraker, Waylon, Rutger Bregman (i.s.m. Bibliotheek Venlo) en Robèrt van Beckhoven startte 2020 uiterst succesvol. Tot op 12 maart de deuren voor het eerst op slot gingen. Ruim 80 voorstellingen werden verplaatst en 88 evenementen werden noodgedwongen gecancelled.

Anderhalve meter
Omdat De Maaspoort tot de grootste podia van Limburg behoort, is 1,5 meter afstand houden relatief gemakkelijk. De organisatie zocht met creativiteit, flexibiliteit én ondernemerschap naar activiteiten die wel door konden gaan. Looproutes, protocollen en de dienstverlening werden snel aangepast dankzij een bijdrage van het kickstartfonds en als allereerste theater in Limburg opende De Maaspoort na de eerste lockdown op 6 juni de deuren voor Calico Jack x Maaspoort. Daarna stonden er kleinschalige maar bijzondere voorstellingen op het programma zoals OK OK. Een reeks voorstellingen die door het publiek zelf gespeeld werd. Vele basisschoolleerlingen volgden de Bijzondere Backstage Tour en maakten zo kennis met het gebouw en theater. Ook bleef De Maaspoort open voor kleine meetings, repetities van amateurgezelschappen, lessen van scholen en organiseerde het theater dagelijks rondleidingen. Vanuit de restaurants werd take away succesvol in de markt gezet.

Livestream
De Maaspoort was al enige tijd bezig met de voorbereidingen voor livestream in de theaterzalen. De oplevering kwam op het perfecte moment. Dankzij de livestream mogelijkheden zijn er evenementen doorgegaan die zonder deze techniek niet plaats hadden kunnen vinden. Verder is in eigen beheer gewerkt aan onderhoud en het verduurzamen van het gebouw. Ook zijn nieuwe systemen geïmplementeerd en is gewerkt aan de optimalisatie van processen en de interne samenwerking. Alles om van nog meer betekenis te kunnen zijn voor gasten nu en in de toekomst.

Bezoekersaantallen
De bezoekersaantallen groeiden de afgelopen jaren naar een recordaantal van 144.239 in 2019. Coronajaar 2020 onderbreekt deze groei en zorgt voor een dieptepunt uit de geschiedenis van De Maaspoort. Er kwamen 36.822 bezoekers verspreid over 319 activiteiten. De Maaspoort genereert doorgaans ruim 65% aan eigen inkomsten door ticketverkoop, horeca en zakelijke verhuur. Als gevolg van Corona zijn deze eigen inkomsten in 2020 drastisch gedaald. Na intern doorgevoerde bezuinigingen ontving de organisatie daarom aanvullende steun vanuit het Rijk, fondsen en gemeente Venlo.

Reacties