VenloPoëziet zet gedicht op gevel De Maaspoort

Foto: VenloPoëziet zet gedicht op gevel De Maaspoort.

Dinsdag 25 augustus, Venlo – “In het theater willen we leven zien, in het leven theater”. Deze quote prijkt vanaf vandaag aan de gevel van De Maaspoort. De quote van Jules Renard is het tiende project van de stichting VenloPoëziet en is in samenwerking met De Maaspoort gekozen en gerealiseerd.

Gedichten, zeker als ze op bijzondere plekken zijn aangebracht en mooi zijn vormgegeven, geven een stad iets speels en onalledaags. Dat vindt de stichting VenloPoëziet. Een initiatief van drie bevlogen poëzieliefhebbers: Herman Verwey, Gé Smeets en Hay Swinkels. Zij richtten in 2014 de stichting op en hebben sindsdien meerdere projecten gerealiseerd op diverse locaties in de stad waaronder in de stationshal, op de gevel van café de locomotief, in de Jorisstraat en op de Romertoren. Het gedicht op de gevel van De Maaspoort is het tiende project. Hiermee komt de realisatie van een poëziewandeling steeds dichterbij.

Jules Renard (1864-1910) was een Franse schrijver van romans, verhalen en toneelstukken. In Frankrijk worden zijn toneelstukken (m.n. Mon Seigneur Vernet) nog met regelmaat gespeeld. Deze tekst van hem is gekozen omdat het duidelijk verwijst naar het theater en het gewone leven. Stichting VenloPoëziet heeft lang gezocht naar een passende dichtregel of uitspraak. In overleg met Leon Thommassen, directeur-bestuurder van De Maaspoort, is uiteindelijk deze tekst gekozen voor De Maaspoort. De quote wordt aangebracht op de hoge gevel rechts naast de hoofdingang.

De onthullingsceremonie vindt later plaats. Deze zal op een creatieve manier vormgegeven worden, passend bij de quote en de huidige corona-maatregelen.

Reacties