Pionieren met Logeerhuis Blerick; Morgen open dag

Foto: © Logeerhuis Tollenstraat.

Eind januari opent Logeerhuis Tollensstraat Blerick haar deuren. Het Logeerhuis is bedoeld voor volwassenen die tijdelijk niet zelfstandig thuis kunnen wonen, omdat hun mantelzorger tijdelijk uitvalt of even op adem wil komen. Zij kunnen gedurende een vooraf afgesproken periode verblijven in een van de zeven volledig ingerichte appartementen in de zorglocatie aan de Tollensstraat 45. Donderdag 16 januari is er een Open Dag, van 16.00 – 19.00 uur.

Het Logeerhuis is een initiatief van De Zorggroep en diverse welzijn- en zorgorganisaties in Blerick. Manager Nanette Welten van De Zorggroep: “Het is er gekomen omdat we als partijen in de wijk iets wilden doen aan schrijnende situaties die we steeds vaker zien bij mensen thuis, waarbij hulp nodig is. Bijvoorbeeld als de mantelzorger overvraagd is, of als het netwerk wegvalt en er een acute situatie ontstaat. Samen met de huisartsen kwamen we tot de conclusie dat het zou helpen als er een plek zou komen waar mensen tijdelijk kunnen logeren. In die periode kan zo nodig gekeken worden wat er aan netwerk nodig is, zodat iemand weer goed naar huis kan.”

Een professionele coördinator met een team van vrijwilligers gaat het Logeerhuis runnen. De vrijwilligers zorgen ervoor dat elke gast zich welkom voelt en persoonlijke aandacht krijgt. Als de gast in zijn thuissituatie al thuiszorg kreeg, krijgt hij deze ook in het logeerhuis. Een thuiszorgmedewerker komt dan naar het logeerhuis toe. Dat geldt ook voor geplande nachtzorg. Voor onverwachte situaties wordt een beroep gedaan op de professionals in de naastgelegen groepswoningen van De Zorggroep.

De zorgverzekeraar is enthousiast over het Logeerhuis en heeft de initiatiefnemers de ruimte gegeven om te pionieren. Nanette Welten: “Het opzetten van dit Logeerhuis is een mooie uitdaging waarmee we gezamenlijk een aantal vraagstukken aanpakken. We kijken wat er nodig is, wie degenen zijn die komen logeren en welke financiering daarbij past. De positieve opstelling van de zorgverzekeraar helpt ons om te blijven kijken vanuit de mogelijkheden.”

Reacties