Definitief ontwerp; Museum van Bommel van Dam

Foto: Via Venlo Online.

Op dinsdag 17 december zijn het definitieve ontwerp en de toekomstige plannen voor het nieuwe Museum van Bommel van Dam in het voormalige Postkantoor gepresenteerd. 

De ontwerpplannen zijn zo duidelijk dat er gesproken kan worden van een definitief ontwerp. Dat wil zeggen dat er aan het ontwerp van architect Yvonne Segers-van Wilderen van bureau BiermanHenket geen grote wijzigingen meer worden doorgevoerd.

Voormalig Postkantoor
Iedere Venlonaar kent het gebouw. Het monumentale gebouw is onderdeel van het cultuurhistorisch DNA van Venlo. Het voormalige regionale postkantoor wordt de toekomstige huisvesting van Museum van Bommel van Dam. Met name rondom de hoofdingang is de gevel van het gebouw voorzien van beeldbepalende elementen van natuursteen. Het pand ligt prachtig in de loop naar de binnenstad, aan de Keulsepoort. Duidelijk zichtbaar en in het oog springend vanaf het station, de binnenstad en het Julianapark.

Nieuw Museum van Bommel van Dam
Het Museum Van Bommel Van Dam wordt een dynamisch museum. Een plek om te ontmoeten, leren en inspireren. De kenmerkende publieksruimte op de begane grond maakt indruk door zijn enorme vrije hoogte en verbindt de huidige entree aan de Keulsepoort met een tweede, nieuwe entree aan de Deken van Oppensingel. De prachtige ruimte zal straks het centrum worden voor allerlei publieksactiviteiten en een plek bieden voor het museumcafé, de museumshop en de kunstuitleen.

Het kunstvenster en de parkentree-gevel zijn twee moderne ingrepen en zijn straks zichtbaar vanaf het station. Het beeldbepalende kunstvenster richt zich op de binnenstad. Het kunstvenster steekt op natuurlijke wijze door het dak van het gebouw. Het dakterras richt zich op het park. De ingrepen maken de nieuwe functie in het voormalige postkantoor zichtbaar. Ze geven het nieuwe Museum van Bommel van Dam een moderne en uitdagende uitstraling. De bekleding van het kunstvenster met “enveloppen” zijn een duidelijke verwijzing naar het verleden van het pand en tevens een blikvanger, die al van grote afstand te zien zal zijn.

Start verbouwing
In het voorjaar van 2020 start aannemer Nico de Bont uit Vught met de grote verbouwing. Daarna zal het gebouw worden ingericht voor de eerste grote tentoonstelling van het nieuwe museum. Naar verwachting zal het nieuwe Museum van Bommel van Dam voorjaar 2021 haar deuren openen voor het publiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen