Excursie Limburgs Landschap; Van aardster tot zwavelkop

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Piet Fleuren.

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien, worden er ook excursies georganiseerd. Zo vindt er op woensdag 9 oktober om 13.30 uur een excursie plaats in het natuurgebied de Ravenvennen. De wandeling start vanaf de parkeerplaats van Het Limburgs Landschap aan De Voort in Lomm, gelegen aan de N271.

De excursie is gratis en duurt circa 2 uur. Stevig schoeisel is aan te bevelen.

De herfst is begonnen. Bladeren vallen van de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. Vooral in de gemengde bossen op de zandgronden van de Maasduinen komen er veel soorten paddenstoelen voor. Ze groeien op zwamvlokken of mycelium, ondergrondse witte draadjes die overal onder de grond aanwezig zijn en waar de paddenstoelen naar boven komen. Hoewel veel mensen denken dat paddenstoelen alleen in de herfst voorkomen, heeft het mis. Ook in andere jaargetijden kunnen ze uit de grond schieten. Paddenstoelen zijn namelijk de bloemen van het mycelium. Er zijn vele factoren die meespelen dat ze gaan groeien, zoals de juiste vochtigheidsgraad, dagtemperatuur en nachtvorst.

De herfst heeft veel van deze factoren waardoor we in deze periode de paddenstoelen vaker zien. Net zoals hun vorm hebben paddenstoelen soms bijzondere namen. Tijdens deze excursie gaat de gids met de wandelaars op zoek naar heel aparte aardster tot de fraaie vlamhoed en andere soorten.

Reacties