Excursie Stichting het Limburgs Landschap; Steilrandwandeling

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Harry Bussink.

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien, worden er ook
excursies georganiseerd.

Zo vindt er op woensdag 2 oktober weer een excursie plaats met speciale aandacht voor steilranden en oude bomen. De excursie start om 13.30 uur vanaf Gasterij Groote Heide aan de Hinsbeckerweg 55 te Venlo.

De excursie is gratis en duurt circa 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Denk aan stevig schoeisel.

Ten oosten van Venlo wordt het Maasdal begrensd door een steile oever, de zogenaamde steilrand, bij ons bekend als “de berg” (Kaldenkerkerberg, Leutherberg, Schaapsdijkweg, enz). Daar boven ligt de Groote Heide. Het bijbehorende bos bestaat uit eiken en beuken van meer dan honderd jaar oud. Sommige stukken van het bos zijn terug te vinden op topografische kaarten van begin 1800. Veel bomen zien er niet eeuwenoud uit maar dat zegt niets over de werkelijke leeftijd. Inmiddels ligt dit stuk natuur binnen de bebouwde kom. Door uitspoeling is op sommige plaatsen het indrukwekkende wortelgestel van verschillende oude bomen bloot komen te liggen. De gidsen van de Groote Heide vertellen de wandelaars meer over het oude onbekende stukje bos van Venlo.

Reacties