Monumentenorganisatie pleit voor bescherming NS-station Venlo als monument

28 mei 2019, 16:48 Kunst & Cultuur
station venlo vanessa knappen
© Vanessa Knapen.
De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft de gemeente Venlo verzocht om het stationscomplex van Venlo, Stationsplein 1 te Venlo, te beschermen als gemeentelijk monument. Onderdeel van het stationscomplex is het adres Sloterbeekstraat 1, een seinhuis.
De organisatie dringt al langer bij de gemeente aan op bescherming van de belangrijkste wederopbouwpanden in Venlo als gemeentelijk monument. Nu duidelijk is dat de rijksoverheid in de komende tijd geen nieuwe wederopbouwpanden zal beschermen als monument is het noodzakelijk dat de gemeente Venlo iconische gebouwen uit die tijd - zoals het NS-station - zal beschermen als gemeentelijk monument. Zonder monumentenstatus kunnen historisch waardevolle gebouwen eenvoudig verminkt of gesloopt worden.
Station Venlo, dat door een directe ligging aan de Duitse grens oorspronkelijk ook als grensstation diende, is gebouwd als onderdeel van het wederopbouwplan voor het centrum van Venlo, dat in 1944 door bombardementen was getroffen.. Het nieuwe station is in de jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van ir. K. (Koen) van der Gaast (1923-1993). Koen van der Gaast was als spoorarchitect in dienst van de NS de ontwerper van een aantal belangrijke naoorlogse stationsgebouwen, zoals Eindhoven, Tilburg, Almelo en Schiedam Centrum. Zijn stations worden gekenmerkt door een zeer verzorgde en dynamische moderne stijl. Enkele stationsgebouwen van zijn hand staan sinds enkele jaren op de rijksmonumentenlijst.
Het stationscomplex van Venlo is monumentwaardig als icoon van de wederopbouw van de stad Venlo na de oorlog. Het gebouw met haar opvallende moderne architectuur en dynamische uitstraling illustreert perfect de optimistische en toekomstgerichte visie op het toenmalige Venlo. Stedenbouwkundig vormt het gebouw al vele decennia de entree tot de stad en met haar klokkentoren en voorplein is het een beeldbepalend element van het wederopbouwgebied aan de rand van het centrum. Tevens heeft het gebouw een grote betekenis als geslaagd en vernieuwend NS-station van de belangrijke naoorlogse architect Koen van der Gaast. Tot op heden is het stationscomplex redelijk gaaf behouden.
Het Cuypersgenootschap hoopt dat de gemeente zal besluiten tot bescherming van het NS-station en daarnaast in de komende tijd ook andere iconen van de wederopbouw zal beschermen als monument.