Programma Down By The River 2019 compleet

Foto: Theo Lawrence - © Grenswerk.

Met de toevoeging van Theo Lawrence, Judy Blank, John Paul Keith, Mercy John, Caleb Elliot en Stompin’ Grounds is het programma compleet voor de vijfde editie van roots- en americana-festival Down By The River in Poppodium Grenswerk. Down By The River vindt plaats op zondag 14 april 2019.

De Early Fish tickets zijn inmiddels uitverkocht. Reguliere tickets zijn te krijgen via www.grenswerk.nl, Grenswerk Café en Sounds.

Eerder werden Nicole Atkins, Cordovas, The Brother Brothers en Matthew Logan Vasquez al bevestigd. In totaal staan er wederom tien artiesten op de vijfde editie van het festival in en rondom Grenswerk.

Ook spelen er dit jaar weer een aantal artiesten op locaties in de stad. De Joriskerk is een bijzonder mooie protestantse kerk in het centrum van Venlo, op 150 meter lopen van Grenswerk. Café de Locomotief ligt hier 20 meter naast.

Down By The River is vernoemd naar een nummer van Neil Young. Het festival vindt pal aan de Maas plaats, de rivier die al eeuwen door Venlo stroomt. Down By The River richt zich op frisse en vernieuwende americana en rootsmuziek. Tickets zijn te koop via de website van Poppodium Grenswerk, in het Grenswerk Café en bij Sounds Venlo.

De nieuwe namen op een rij:

Theo Lawrence
De uit Parijs afkomstige Theo Lawrence is begin twintig, maar het lijkt alsof hij rechtstreeks uit de jaren vijftig komt wandelen. Lawrence maakt soulvolle rock ’n roll en country, zoals Nick Waterhouse, JD McPherson en Eli Paperboy Reed dat vandaag de dag ook doen. Het debuutalbum ‘Homemade Lemonade’ verscheen vorig jaar en hiermee stond hij onder meer al op Pinkpop.

Pure, verrassend volwassen nummers die onder je huid kruipen en allemaal een eigen verhaal vertellen. Een verplicht dansnummer!

Judy Blank
Judy Blank is terug op de podia. Met een koffer vol nieuwe liedjes over klein geluk, Louisiana en je draai proberen te vinden in de wereld. Veel nummers zijn geïnspireerd door haar reizen naar Amerika. De Utrechtse ontmoette, beleefde, nam de tijd om te groeien; en dat is te horen. De teksten zijn volwassener, doorleefder en eerlijker dan ooit. Tweede album Morning Sun is opgenomen met producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, The Wood Brothers) in de Southern Ground studios in Nashville en verscheen in september.

John Paul Keith
Muzikale romantici met een sterke hang naar het verleden (en een brede smaak) kunnen hun hart ophalen bij de muziek van John Paul Keith. De rijke muziekgeschiedenis van de Verenigde Staten vormt zijn grote inspiratie. Een show van John Paul Keith doet misschien nog het meeste denken aan een swingende roadtrip door een ruig Amerikaans landschap, en steden als Nashville en Memphis met beroemde nachtclubs. Met ijzersterk gitaarspel en een loepzuiver rock & roll stemgeluid put John Paul Keith rijkelijk uit de gouden muziekjaren ’50 en ’60. Op zijn vorig jaar verschenen vierde studioalbum ‘Heart Shaped Shadow’ houdt Keith zich stevig vast aan zijn roots: “good ol’ fashion rock and roll”. Hier en daar zijn er wat passende uitstapjes gemaakt naar surf, soul en rock om het geheel verfrissend en origineel te houden.

Mercy John
Soms wordt er gesproken van het moeilijke tweede album. Op Let It Go Easy mag Mercy John dan misschien wel heel wat demonen van zich afschrijven, het album kwam er bijna vanzelf. Waar de Brabander rondom zijn eerste album This Ain’t New York al werk geroemd om zijn songschrijverschap toont Let It Go Easy maar eens te meer aan dat de diepste emoties vaak tot de meest indringende creaties leiden. De muziek is daarbij ook veranderd. De Americana invloeden zijn gebleven, maar de sound is wat rauwer en de songs soms steviger. Dat de singer-songwriter in korte tijd meer zelfkennis heeft opgedaan wordt al snel duidelijk.

Caleb Elliott
Het verhaal van Caleb Elliott is een intens verhaal. De slungelige, langharige gast uit Louisiana verhaalt er zelf over op zijn debuut Forever to Fade. De moeras-art-rock plaat overbrugt de afstand tussen de klassiek geschoolde sideman die hij altijd was en de songwriter-frontman die hij is geworden. De 750 km tussen zijn muzikale geboortegrond van Lafayette en zijn nieuwe thuis in The Shoals van Alabama. De verschuiving van een gotische opvoeding binnen een cult-religie naar het vinden van mentale en artistieke vrijheid. Op de achterbank van toervans met Dylan LeBlanc en Travis Meadows, en het ondersteunen van andere artiesten zoals Lera Lynn, John Paul White, Donnie Fritts en Sean McConnell is Caleb nooit gestopt met het schrijven van zijn eigen materiaal.

Stompin’ Grounds
Stompin’ Grounds uit Roermond maakt stevige nummers waarin de karakteristieke stampende beats en scheurende gitaren van de Blues-Rock worden vermengd met de virtuositeit en dansbaarheid uit de Gypsy-Swing. Dit zorgt ervoor dat de energie van het podium afspat en je onmogelijk stil kan blijven staan als je deze heren ziet optreden. So, put on your dancin’ shoes and shake it! Stompin’ Grounds klinkt als Pokey LaFarge meets Triggerfinger. Vlinderstrik, klassiek schoeisel, bijpassende bretels aangevuld met een televisietoestel uit de jaren 50 en het plaatje is af.

Voor meer informatie bezoekt u www.grenswerk.nl/agenda/down-by-the-river-5

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen