Intuïtieve Atlas van Venlo reist door

Foto: © Karin Bartels.

Kunstenaar Karin Bartels heeft op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam onderzocht hoe Venlonaren hun stad ervaren. Daarvoor heeft ze de afgelopen maanden in achtereenvolgens Vastenavondkamp, Op de Heide en Genooi gewoond en gewerkt. Ze presenteert de tussentijdse resultaten bij het toekomstige museumgebouw én op allerlei locaties in de stad.

Zachte data
Over een stad zijn veel data beschikbaar, uitgedrukt in kaarten en cijfers. Maar over de emoties, verhalen en herinneringen die met een stad samengaan, is minder bekend. Karin Bartels is op zoek gegaan naar deze ‘zachte’ data, om in het denken over de toekomst van de stad ook het persoonlijke perspectief van bewoners mee te kunnen nemen.

Werkperiodes
In Vastenavondkamp, Op de Heide en Genooi heeft ze in werkperiode van 6 tot 10 weken de wijk van binnenuit leren kennen. Ze heeft tal van mensen gesproken over de manier waarop zij hun omgeving gebruiken en beleven. Haar reis door de stad heeft geleid tot documentatie, verhalen en foto’s die een zeldzaam inkijkje geven in het leven in Venlo. Samen vormen deze de Intuïtieve Atlas van Venlo.

Periscoop en ansichtkaarten
De Intuïtieve Atlas is in verschillende vormen te beleven. Een selectie van de foto’s is als onderdeel van het Limburg Film Festival te bekijken via een persicoop aan het toekomstige museum aan de Keulsepoort. Deze biedt letterlijk een ander perspectief op de omgeving. Via een automaat naast de periscoop zijn cadeauverpakkingen met verrassende ansichtkaarten van Venlo te koop voor € 0,50.

Reis gaat door
Ook via workshops en presentaties op locatie maakt Karin Bartels het publiek deelgenoot van haar reis en haar bevindingen. De foto’s roepen talloze associaties en herinneringen op. Ze laten anders naar de stad kijken én leveren weer nieuwe verhalen op. Op deze manier wordt de reis vervolgd en kunnen steeds nieuwe perspectieven worden toegevoegd aan de Intuïtieve Atlas van de stad. Interesse in een workshop? Stuur dan een mailtje naar
[email protected]

CALL
Het project van Karin Bartels is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL), waarin kunstenaars gekoppeld zijn aan maatschappelijke vraagstukken. Een van die vraagstukken was gericht op aantrekkelijke wijken. De Intuïtieve Atlas van Venlo is uitgevoerd in nauwe samenwerking met Gemeente Venlo, Wonen Limburg en Antares.

Reacties