Theatervoorstelling WOLK; Maak een depressie bespreekbaar

Foto: © Wolk.

WOLK is een theatervoorstelling over Eva die na de geboorte van haar kindje in een postpartum depressie belandt.  Op 5 februari 2019 speelt Theatervoorstelling WOLK in De Maaspoort Venlo.

Eva is moeder geworden van een mooie baby, maar de roze wolk is nergens te bekennen. In WOLK zien we de strijd van Eva tegen de ziekte en haar zoektocht naar de juiste hulpverlening. Niets in haar leven is nog zeker behalve één ding:  Ze móet en zal beter worden.

In juni 2018 is er een landelijke campagne van start gegaan om postpartum depressie bespreekbaar te maken. A.S.O. Productions werkt mee aan het doorbreken van dit taboe en brengt in samenwerking met Zorgverzekeraar VGZ daarom theatervoorstelling WOLK.

Deze voorstelling is voor zorgverleners (verloskundigen, kraamzorg, (huis)artsen, verpleegkundigen, psychologen, zorginstellingen ed.) en iedereen die zich verbonden voelt en/of geïnteresseerd is in dit onderwerp. Ook komen sommige doelgroepen in aanmerking voor 3 accreditatiepunten voor het bijwonen van dit avond programma.

Na de voorstelling is er een nagesprek met een gespreksleider zodat er nagesproken kan worden over het ziektebeeld, diagnose en hulpverlening. Door samen na te praten en kennis uit te wisselen hopen we dat er opnieuw aandacht komt voor deze ziekte zodat vrouwen in de toekomst nog sneller en effectiever geholpen kunnen worden. Wij hopen dan ook dat wij en uw collega’s u kunnen verwelkomen bij een van de voorstellingen. De voorstelling inclusief nagesprek duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. WOLK is nog te zien tot 5 februari 2019 in verschillende theaters in Nederland.

Voor meer informatie  www.theaterwolk.nl

Postnatale depressie
In december 2017 heeft het kabinet toegezegd dat pas bevallen vrouwen voortaan gescreend zullen worden op postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd) en dat er meer aandacht besteed zal worden aan PPD in opleidingen van bv. verloskundigen en jeugdartsen. Tevens komt er een publiekscampagne om het onderwerp onder de aandacht te brengen en uit de taboesfeer te halen. Op 14 juni 2018 is er een landelijke campagne van start gegaan om Postpartum depressie (PPD) bespreekbaar te maken.

“ Ik loop met haar de trap op terwijl het zwarte beest me van binnen langzaam opvreet.
Tranen rollen over mijn wangen als ik haar een verhaaltje voorlees. Ik kan nauwelijks nog lezen maar ik pers het eruit zoals ik haar eruit heb geperst. 

Alles doet pijn en ik voel me schuldig. Ik leg haar in haar bedje, zoen haar met mijn zoute lippen  en fluister in haar oortje dat ik echt wel van haar houd. 

Met haar kleine handjes zoekt ze mijn hand. Ik kijk haar aan en ze houdt me stevig vast met haar twee kleine prachtige vuistjes. Ze laat me niet meer los en blijft me aankijken. 

Ik verbijt mijn tranen en vind dat ik net zo sterk moet zijn als zij.
Ik beantwoord haar blik: ‘Ja liefje, voor jou blijf ik vechten,  ik laat je niet los.“

Eerste reacties WOLK na de Try out en premiere

R.K. – psychiater bij de GGzE
Ik vond het een zeer geslaagde uitvoering. Heel knap hoe jullie op non-verbale wijze lieten zien hoe groot de eenzaamheid, onrust en angst kunnen zijn bij PPD. Geweldig dat je op deze manier aandacht vraagt voor dit afschuwelijke lijden. Ik wens jouw en je team heel veel succes.

R. – Gespreksleider
Als presentator/gespreksleider kom ik op veel mooie en bijzondere plekken. Als presentator/gespreksleider maak ik mooie en bijzondere dingen mee.
En heel soms maak je iets echt uitzonderlijks mee. Dit was gisteren het geval. Zwaar onder de indruk van WOLK. Een theatervoorstelling rondom het thema “postpartum depressie.” Hoe mooi en fijn is het om na zo’n voorstelling het nagesprek te mogen leiden. Trots en dankbaarom op deze manier mijn kleine steentje te mogen bijdragen om dit onderwerp meer bespreekbaar te maken. Mocht je in de gelegenheid zijn, ga deze voorstelling dan zien!

R. – Vrouwencoach
Ik heb de voorstelling gezien en ben enorm onder de indruk van de prachtige en krachtige wijze waarop het leed dat schuilgaat achter een post-partum depressie verbeeld wordt. Chapeau daarvoor! Dit is zéker een must-see voor mensen die fungeren als toegangspoort naar zorg, zoals huisartsen, verloskundigen, GGD, Praktijkondersteuner ggz, enz. Het is van groot belang om dit thema met z’n allen uit de taboesfeer te halen.

Eileen Engel– Postpartum depressie deskundige
Het was in 1 woord GEWELDIG, zeer integer, zeer mooi , respect voor allemaal! Wat een geweldig team. Een prachtig theater stuk over het leed wat postpartum depressie heet. Voortreffelijk uitgebeeld met weinig woorden die zoveel zeggen. In één woord geweldig om postpartum depressie op deze
manier bespreekbaar te maken.

I. – Vrouwenmode
Een onderwerp wat de aandacht verdient en door jullie zo mooi vertaald in de voorstelling Wolk. Indrukwekkend! Het heeft me zeer geraakt! Succes

M. – Baby Extra
Vandaag naar de voorstelling geweest. Indrukwekkend!

Psycholoog K&J
Ik denk dat de voorstelling voor iedereen aan te raden is; indrukwekkend, aangrijpend en een onderwerp dat de aandacht verdient!

J. – GGZ
Dank voor de uitnodiging! Het was mooi, aangrijpend en uit het hart. Komt dat zien!

M. – Functionaris gezondheidsbeleid
Gisteravond ben ik bij de première van WOLK geweest en ik wil je graag laten weten dat ik het een prachtige, ontroerende voorstelling vind! Zo knap hoe jullie zo een thema in deze theatervorm hebben weten om te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen