Nationale Archeologiedagen op het Kazerneterrein Fort Sint Michiel + programma

H
H
Foto: Ons Fort.

Oktober, Maand van de geschiedenis… Dit jaar met als thema ‘Opstand’. Wat past er beter bij dit thema dan -het van origine- Spaanse Fort Sint Michiel. In het bezoekerscentrum van Stichting Ons Fort staan we dan ook uitgebreid stil bij de tachtigjarige oorlog in Venlo en de opstandige burgers die ervoor gezorgd hebben dat eind 2017 het fort eindelijk een gemeentelijk monument werd.  De hele maand Oktober staat dit centraal.

De wisselexpositie heeft dan ook als thema ‘De Opstand in Venlo’. Dit jaar pakt Stichting Ons Fort groot uit met tal van activiteiten voor jong en oud. In het weekend van 12, 13 en 14 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, is er in én om het bezoekerscentrum en het fort veel te zien en te doen. Absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Met rondleidingen door het kazernekwartier en om het fort Sint Michiel, luiden we op vrijdagmiddag 15.00 uur de archeologiedagen in.  ’s Avonds om 19.30 uur komt Jos van der Weerden, archeoloog bij BAAC die afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de archeologische opgravingen in het kazernekwartier. Hij komt  zijn verhaal vertellen over wat zijn team de afgelopen jaren hier in en om het Fort Sint Michiel zoal gevonden heeft. Hij neemt een grote mortiergranaat mee van 50 kg die waarschijnlijk vanuit Venlo afgeschoten richting het fort. Deze is intact opgegraven, nu schoongemaakt en slechts tijdelijk te zien in het bezoekerscentrum.

Zaterdag 13 Oktober is het hoogtepunt van de nationale archeologiedagen bij Fort Sint Michiel. Het begint om 10.00 uur met ‘Archeoloog voor 1 dag’. Hierbij kan de jeugd, onder leiding van archeologen van BAAC, zélf met een metaaldetector aan de slag. De vondsten die zij doen kunnen zij vervolgens laten beoordelen op archeologische waarde. Ook vondsten die men elders gedaan heeft kunnen door deze experts beoordeeld worden. Eveneens mag de jeugd, na een instructie, zelf handboogschieten. Er zijn de hele dag door zwaardgevechten, boogschieten, woodcarven met motorzagen, middeleeuwse- en andere oude ambachten te zien. Daarnaast is het mogelijk om te knutselen, namelijk een Fibula maken (een Romeinse mantelspeld). Er is goed gezorgd voor het vermaak van de kinderen. Er zijn zoal blokken, bamboestiek, een springkussen en nog meer. Ook aan een hapje en drankje is gedacht. Santa Fe zal, evenals vorig jaar, hun militaire voertuigen uit de 2e wereldoorlog demonstreren waaronder een heuse tank. Diverse heemkunde- en erfgoed organisaties doen ook dit jaar weer mee. Verder zijn er vele vondsten te zien in ons bezoekerscentrum waaronder de 50kg zware mortiergranaat uit de tachtigjarige oorlog. Er is een tentoonstelling van het museum ‘Oorlog in de Peel’ en een expositie van ‘de opstand’. Natuurlijk zijn er diverse rondleidingen langs in het Kazernekwartier en langs de muren van het fort Sint Michiel.

Zondag 14 Oktober kunnen de allerkleinsten om 13.00 uur bij ons terecht om te luisteren naar het verhaal ‘Saakje het ondeugende Draakje’ dat zich afspeelt tijdens de tachtigjarige oorlog en de bouw van het Spaanse fort Sint Michiel. Om 14.30 kan de jeugd vervolgens komen knutselen. We bouwen dan een fort van natuurlijke materialen. Een fort zoals het er in 1641 moet hebben uitgezien met aarden wallen en houten palissades… Om 15.00 uur starten we eerst de films over het fort Sint Michiel, gemaakt door Mosasaurus producties om vervolgens om 15:00 een laatste rondleiding te geven in het kazernekwartier.

Schoolklassen
Voor schoolklassen hebben ze de hele maand Oktober ook nog een ander programma. Zij kunnen voor een rondleiding met als thema ‘De Opstand’ bij ons terecht voor de prijs van €50,- per schoolklas. Daarnaast hebben we inmiddels ook een uitgebreid aanbod aan kinderfeestjes. Zie: www.kinderfeestvenlo.nl of kijk op onze website: www.onsfort.nl Ook op Facebook kunt u ons volgen op @onsfort of ‘Stichting Ons Fort’.

Het complete weekendprogramma van de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 & 14 oktober 2018

Vrijdag 12 oktober

  • 15.00 uur rondleiding langs het Fort (€ 5,- per persoon inclusief koffie of thee)

Op alle drie de dagen zijn er rondleidingen. Samen met een gids loop je een rondje fort en leert zo alles over Fort Sint Michiel, de Tachtigjarige Oorlog en de Stad Venlo. Trek wel goede schoenen aan. De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, invalide- en wandelwagens. De rondleidingen starten om 15.00 uur. Graag van tevoren aanmelden op [email protected]

  • 19.00 uur lezing Archeologie in het Kazernekwartier door Jos v.d. Weerden van BAAC

Archeoloog Jos v.d. Weerden van de Firma BAAC komt terug naar het Kazernekwartier om een presentatie te geven over de archeologische opgravingen die hij en zijn team de afgelopen jaren hier gedaan heeft. Een deel van de vondsten staat al in de vitrines, maar de meest recente vondsten nog niet. Toch brengt Jos deze avond een recent gevonden mortiergranaat mee van ruim 50 kilo uit de Franse/Spaanse tijd. Dit past mooi in het thema opstand, want is waarschijnlijk vanuit Venlo afgeschoten richting fort. Intact opgegraven, nu schoongemaakt en slechts tijdelijk te zien in het bezoekerscentrum vanaf zondag 13 oktober. Dus tijdens onze activiteit tijdens de nationale archeologiedagen…

Graag van tevoren aanmelden op [email protected]

De deur is open vanaf 19.00 uur, aanvang van de lezing om 19.30 uur. Toegang is gratis!

Zaterdag 13 oktober: 10.00-17.00 Open Dag Bezoekerscentrum Fort Sint Michiel

  • Archeoloog voor 1 dag —> Zelf met metaaldetector aan de slag (kinderen)

Samen met de archeologen ga je met een metaaldetector aan de slag om te zoeken naar bodemvondsten. Dit kan werkelijk van alles zijn… Gaat de metaaldetector af dan mag je zelf gaan graven. Wie weet wat je tegenkomt? Hierna kun je jouw vondst laten beoordelen bij een expert! Deze zal voor jou een vondstenkaartje schrijven en je vondst mag je mee naar huis nemen. De deelname is gratis!

Let op, i.v.m. te verwachten drukte moeten kinderen een volgnummer bij de balie halen. 

  • Ambachtenmarkt

Deze markt begint om 10.00 uur en zal tot 17.00 uur duren. Stichting Ons Fort heeft diverse ambachts-lieden gemobiliseerd. Er zullen diverse oude ambachten gedemonstreerd worden.

  • Vilten en wol spinnen
  • Mandenmaker
  • Leerlooier
  • Zeepzieder
  • Kalligraaf
  • Bezoekerscentrum Fort Sint Michiel
  • Santa Fe met militaire voertuigen uit de 2e wereldoorlog

Zaterdag 13 Oktober zal Santa Fe ook weer aanwezig zijn met militaire voertuigen. Ditmaal komen ze met twee grote voertuigen en 4 kleinere. Jong en oud kunnen deze voertuigen uit de tweede wereldoorlog bekijken. Achtergelaten door de geallieerden worden deze door leden van de vereniging onderhouden en ingezet tijdens publieksevenementen om de herinnering aan de oorlog levend te houden.

  • Woodcarvers

De woodcarvers geven een demonstratie beelden maken met motorzagen. Er worden kunstwerken uit hout gezaagd.  Dat kunnen vogels, dieren, mensen en dingen zijn. Komen jullie ook weer kijken wat deze kunstenaars allemaal kunnen? De kunstwerken zijn overigens ook te koop en te bestellen.

  • Presentatie Museum Oorlog in de Peel

Museum Oorlog in de Peel doet ook dit jaar weer mee met de archeologiedagen en zal een kleine presentatie geven van haar collectie. Een collectie die overigens bestaat uit gebruiksvoorwerpen en uniformen uit de oorlogsperiode vanaf mei 1940, de Duitse bezetting en de bevrijding door het Engelse en Amerikaanse leger. Ook zijn er voorwerpen te zien van oorlogsvrijwilligers uit Nederlands-Indië. Een groot aantal voorwerpen zijn afkomstig van de inwoners uit de omgeving van De Peel.

  • Levende geschiedenis Limburg met middeleeuwse markt

De groep Levende Geschiedenis Limburg (LGL) zal met een groep van ongeveer 15 mensen naar de archeologiedagen komen om de bezoekers kennis te laten maken met het leven in de middeleeuwen.

Ook demonstreren zij zwaardgevechten en houden zij op deze dag hun officiële zwaardvechttoernooi.

  • Fibula Maken voor de kids

De Romeinen droegen grote gewaden, maar ook mantels. Deze zetten ze vast met spelden. We weten dit omdat veel van deze oude spelden, ook wel fibula genoemd, opgegraven zijn. Ook bij ons, hier in het kazernekwartier. Een fibula maken is niet zo moeilijk. Sterker nog, het is een leuke bezigheid… Kinderen kunnen de hele dag aanschuiven om zelf een fibula te maken.

  • Handboogschieten

Na een korte instructie mag je hier zelf boogschieten. Je krijgt 3 pijlen waarmee je op zo’n 15 meter afstand op een bord mag schieten. Afhankelijk van de drukte mag je meermaals schieten zodat je een expert kunt worden.

  • Springkussen

Voor de jongste is er een springkussen waar de kinderen zich op kunnen vermaken terwijl u op het terras kunt genieten.

  • Hapje en Drankje

Er zijn tijdens de activiteiten de gehele dag koffie, thee, fris en hapjes verkrijgbaar. Hopelijk is het weer goed en kunt u hiervan genieten op ons terras.

  • 14.00 uur Kinderwandeling fort (€3,- per persoon)

Omdat een rondleiding met volwassenen soms wel erg saai is en niet zo leuk als dat je met leeftijdsgenootjes naar een fort gaat kijken is er een speciale kinderwandeling. De wandeling is voor leerlingen van groep 5,6,7 en 8. Graag tevoren aanmelden, we werken met kleine groepen en VOL =VOL.

Bij deze wandeling mogen er GEEN ouders aanwezig zijn, deze stellen te veel saaie vragen en dus zijn ze NIET welkom. Voor ouders is er een rondleiding om 15.00 uur!

  • 15.00 uur Rondleiding langs het Fort (€ 5,- per persoon inclusief koffie of thee)

Zondag 14 oktober

  • 13.00 uur verhaal ‘Saakje, het ondeugende draakje’

Op zondagmiddag 14 oktober beginnen we om 13.00 uur met een voorleesuurtje, Saakje een heel ondeugend draakje woont al van voor de tachtigjarige oorlog in het gebied dat nu het kazernekwartier heet. Ze was er dus ook al toen de Spaanse soldaten besloten dat er een fort moest komen…

  • 14.00 uur Knutsel een Fort

Bouw je eigen Fort. Kinderen kunnen in het bezoekerscentrum zelf een fort bouwen met natuurlijke materialen. Maak je een Spaans of Frans fort? En hoe zag dat fort er toen uit? Verras ons met je creativiteit en knutsel gezellig mee…  Deelname is gratis!

  • 15.00 uur Rondleiding langs het Fort (€ 5,- per persoon inclusief koffie of thee)

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen