Waarom heet komkommertijd, komkommertijd?

Foto: Annicvw.com

Vakantietijd = komkommertijd. Blabla nieuws in kranten, wist u datjes, ellenlang gezemel over het weerbericht, geen filevermeldingen én de periode van het jaar om komkommers te eten!

Waarom heet komkommertijd, komkommertijd? En hoe noemen ze dat in andere landen?

Overal in Europa is het hetzelfde liedje: politici zijn met vakantie, en er is weinig echt nieuws. Komkommertijd, dus. In Engeland noemen ze de slappe nieuwsperiode silly season (‘onzinseizoen’) en de Fransen noemen het iets minder jolig la morte-saison (‘dood seizoen’). In veel andere landen gebruiken ze een naam die erg op onze komkommertijd lijkt: ‘augurkentijd’, zoals in Duitsland (Sauregurken Zeit) en Denemarken (agurketid).

Wat hebben komkommers en augurken met zomers onzin-nieuws te maken? Eigenlijk heel weinig, behalve dat komkommer- en augurkenplanten bij dezelfde soort horen, en daarom allebei in juli en augustus worden geoogst. Nou zijn er wel meer fruit- en groentesoorten die in de zomer worden geoogst, maar die worden niet aan saai nieuws gekoppeld.

Ontstaan van de komkommertijd
Waarschijnlijk is het woord ‘komkommertijd’ overgenomen uit het Engels, waarin de term ‘cucumber time’ ontstond rond het jaar 1700. Het woord werd toen door kleermakers gebruikt om de periode aan te duiden waarin ze weinig te doen hadden. De adel, waar deze kleermakers vooral voor werkten, verruilde de stad in de zomer voor het platteland. Zo ontstond de grap dat de kleermakers zo weinig verdienden dat ze in de zomer slechts komkommers konden eten, omdat vlees te duur voor ze was.

Aan de komkommerplant zelf ligt het niet. Die is allesbehalve saai.

Tien komkommer recepten
1. Yoghurtsoep met komkommer
2. Komkommersoep met wasabi
3. Komkommersoep met gerookte forel
4. Pittige komkommersalade
5. Groentesalade met komkommerrolletjes
6. Pakketjes van komkommer gevuld met rivierkreeftjes
7. Griekse tzatziki
8. Gevulde mini-komkommers
9. Komkommerschuitjes met forel
10. Salade van komkommer en aardbei

Bronnen Quest en diverse receptenpaginas.

Reacties

Cookieinstellingen