Al 12 jaar organiseert de Nederlandse glossy Leven in Frankrijk de jaarlijkse zoektocht naar karakteristieke, typisch Franse eetgelegenheden in Nederland, zoals bistro’s en brasseries. Het gaat niet om Michelinster-zaken, maar om betaalbare adressen voor een authentieke Franse culinaire ervaring en sfeer. Vereisten zijn dat deze restaurants authentieke Franse gerechten serveren, een goede selectie Franse wijnen hebben en ingrediënten gebruiken uit Frankrijk. Gasten moeten zich voelen als God in Frankrijk.
Deze lente beoordeelden ze weer de tien genomineerde restaurants voor de titel ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland’. De jury bestond uit Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk; de bekende Franse chef-kok Alain Caron; Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/De Tijd en culinair journalist; en Jacques Hermus, journalist en culinair consultant van Chef Rouge Media B.V.
Lezers van Leven in Frankrijk konden tot 14 maart 2024 hun favoriete Franse restaurant aanmelden, waarna de jury de tien beste selecteerde en anoniem bezocht.
De winnaars
De publieksprijs winnaars; het team van Madame Georgette te Venlo
Met overgrote meerderheid van stemmen en ik citeer uit het juryrapport: “De keuze van alle lezers is gevallen voor deze sympathieke en laagdrempelige bistro in het hartje van deze provinciestad. Met kokette begroeting noodt ze ons aan tafel in een restaurant dat ik korte tijd deze stad aan zich heeft gebonden. Een klassieke Franse keuken met kreeftensoep, escargots en oesters, een mooie boeuf Bourguignon of een ouderwetse foie de veau, gebakken met spek en uien. De bescheiden aangeduide profiterole blijkt een enorme soes te zijn. Niets brengt het echtpaar uit balans, ook niet als het dak boven enkele tafeltjes gaat lekken tijdens een zware donderbui die deze regio afgelopen maanden trof. Hier heerst gastvrijheid met een gulle G. Overdag is ze een keurige mevrouw, ’s avonds transformeert ze in Madame Georgette. De publieksprijs 2024 gaat naar….. MADAME GEORGETTE in Venlo”