[Buurgemeente] Watervogels bij de Maas Baarlo/Kessel gestorven aan vogelgriep

Foto: © Peel en Maas.

Bij de Maas in de buurt van Baarlo en Kessel zijn dode watervogels gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat deze vogels zijn gestorven aan vogelgriep. Het kan zijn dat er de komende tijd meer dode (water)vogels worden aangetroffen bij de Maas of op andere plekken. Het belangrijkste advies is om de vogels niet met blote handen aan te raken en voorzorgsmaatregelen te nemen bij het opruimen van de vogels.

Opruimen van de vogels

De eigenaar van de grond waarop de vogel ligt, is verantwoordelijk voor het (laten) opruimen van dode vogels. Op grond van de gemeente wordt een dode vogel door de buitendienst opgeruimd. Medewerkers van de buitendienst maken de komende periode twee keer per week een ronde door het gebied bij de Maas. Als zij dode vogels tegen komen op gemeentegrond, ruimen ze deze op. Komt u een dode (water)vogel zoals een eend of gans tegen op gemeentegrond? Dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente op telefoonnummer 077 306 6666.

Een woningeigenaar of bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het (laten) opruimen van een dode vogel als deze op zijn grond ligt, bijvoorbeeld in een tuin of een weiland. Volg daarbij de onderstaande adviezen op.

Adviezen bij het opruimen

Bij het opruimen van dode (water)vogels gelden de volgende adviezen.

  • Raak de kadavers nooit met blote handen aan.
  • Draag een mondkapje en wegwerphandschoenen.
  • Raap het dode dier op met een schep, blik of schepnet en stop deze in een vuilniszak of andere plastic zak.
  • Maak de zak goed dicht met een tie wrap of met tape.
  • Kijk of er in de omgeving nog andere dode vogels of dieren liggen.
  • U kunt de zak met daarin de dode vogel inleveren bij de gemeentewerf aan de John F. Kennedylaan 212 in Panningen (naast de brandweerkazerne). Let op, dit is niet het milieupark.
  • Ontsmet na het opruimen uw handen.

Neem bij meer dan 3 dode watervogels op één plek of meer dan 20 dode andere vogelsoorten contact op met de NVWA op telefoonnummer 045 546 3188 voor eventuele nadere instructies.

Geef bij de melding duidelijk aan: uw naam en telefoonnummer, vindplaats, adres, postcode en plaatsnaam, diersoort(en) en het aantal dode vogels.

Ziekte na opruimen van dode (water)vogels

Mocht u binnen 10 dagen na in contact te zijn geweest met dode (water)vogels toch griepklachten krijgen, neem dan contact op met uw huisarts of de GGD. Vertel dat er mogelijk contact is geweest met dode (water)vogels.

Honden en katten

Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep. Zorg dat uw huisdier niet in contact komt met dode vogels. Hondenbezitters worden aangeraden de hond aangelijnd te houden in het gebied bij de Maas en om de hond niet in het water te laten zwemmen.

Ophokplicht pluimveebedrijven

Er geldt sinds 26 oktober 2021 een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven. Dat betekent dat pluimveehouders hun dieren moeten ophokken. De NVWA ziet erop toe dat pluimveehouders zich aan deze ophokplicht houden.

Hobbyvogels

Mensen met hobbyvogels of -kippen zijn verplicht preventief maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat er geen wilde vogels bij kunnen komen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een goede afrastering van het hok of de ren en de vogels niet vrij rond te laten lopen.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Nederland. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.

Reacties

Cookieinstellingen