[Buurgemeente] 20 februari 2022; Tweede editie mineralenbeurs SteenGoed

Foto: © SteenGoed - Persfoto.

Zondag 20 februari 2022 wordt in Venray de tweede editie van mineralenbeurs SteenGoed georganiseerd. Vol trots kijken we terug op de eerste editie met 34 standhouders en tevreden bezoekers.

Een huislijke, ontspannen sfeer waarbij een ieder zich verbaasde over het kwalitatieve aanbod wat het tot een mooie dag maakte voor een ieder. Bezoekers keken hun ogen uit op de grootse mineralenbeurs van Limburg.

Jij bent er de volgende keer toch ook bij?

Bijzonder natuurlijk of ne(p)t echt
Het volgend thema is: Bijzonder natuurlijk of ne(p)t echt…
Nep, namaak, fake, ook in de wereld van de mineralen is niet alles wat het lijkt.

Kijkend naar de laatste jaren zien we een enorme groei in het aanbod van nagemaakte mineralen. Van in laboratorium gemaakte kwartsen tot malachiet gemaakt van gekleurde klei. Sommige bijna niet van echt te onderscheiden, andere zo onnatuurlijk dat we er niet aan hoeven te twijfelen dat het nep is. En dat terwijl de natuur zelf de meest bijzondere en verbazingwekkende kristallen kan voortbrengen.

Iedereen kijkt anders tegen nep en namaak aan. Je kunt misschien wel waardering hebben voor de manier waarop sommige mineralen onder de juiste omstandigheden in laboratoria gemaakt kunnen worden. Gefascineerd door de scheikunde die er achter zit. Maar er is ook de keiharde nep, uit klei en glas nagemaakte mineralen die door moeten gaan voor echt. Of geverfde, aan elkaar geplakte en gezaagde mineralen die opgeleukt worden door creatieve mensen. In alle gevallen geldt in ieder geval dezelfde regel… eerlijkheid.

Wanneer we iets kopen, willen we weten wat we kopen. En of het op een natuurlijke manier ontstaan is of door mensenhanden. Helaas is er veel onwetendheid over bewerkte, man-made en lab-grown mineralen en kan het daardoor gebeuren dat je zonder het te weten een niet-natuurlijk kristal koopt.

Op de mineralenbeurs SteenGoed 20 februari 2022 is er ruim aandacht voor dit onderwerp. Je krijgt de kans om allerlei door de mens gemaakte ‘mineralen’ live te bekijken en met experts op dit gebied te praten over hoe je deze stukken kunt herkennen.

Verbaas je op deze gezellige beurs over de bijzondere echte mineralen en over de creativiteit van mensen in het namaken ervan.

Reacties