Herdenking Volkstrauertag in Ysselsteyn digitaal

Foto: ©FaceMePLS via Flickr.

De jaarlijkse herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn vindt dit jaar online plaats. Kransen worden vooraf gelegd door medewerkers van de begraafplaats, toespraken worden vooraf opgenomen. De hele ceremonie is via Youtube te zien op 15 november, Volkstrauertag in Duitsland.

De organisatie heeft voor deze oplossing gekozen omdat het niet mogelijk is voor de gasten en genodigden om de vereiste anderhalve meter afstand aan te houden. Het niet doorgaan van de herdenking op de gebruikelijke manier is extra sneu omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. De herdenking zou wat uitgebreider zijn dan andere jaren. Veel evenementen in het herdenkingsjaar gingen al niet door en nu komt daar de herdenking in Ysselsteyn bij.

Verzoening
Volkstrauertag is de dag dat de oosterburen alle doden herdenken die omkwamen in gewapende conflicten of als slachtoffer van gewelddadige onderdrukking. Jaarlijks wordt de plechtigheid op de Duitse oorlogsbegraafplaats bijgewoond door vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap. De herdenking staat in toenemende mate in het teken van verzoening en het streven naar wereldvrede.

De oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn is de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats ter wereld en de enige in Nederland. Er rusten bijna 32.000 militairen, onder wie 87 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook ongeveer vijfhonderd Nederlandse collaborateurs begraven.