112

Internationale opsporingsactie tegen de maffia inval in Tegelen

Foto: Politie.nl

De politie heeft vanochtend in Nederland vijf verdachten aangehouden bij een grote internationale actie tegen de maffiabende ‘Ndrangheta. Het gaat om vier Nederlanders en één Italiaan. Daarnaast heeft de politie laptops, telefoons, duizenden euro’s en 140 kilo xtc in beslag genomen.

De politie deed vanochtend invallen in Zoetermeer, Den Haag, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard.

Op beelden van het Openbaar Ministerie is te zien hoe justitie een pand aan de Grotestraat in Tegelen binnenvalt. Een verdachte wordt op blote voeten een politie-auto ingeladen.

Tijdens een gemeenschappelijke actiedag die op 5 december 2018 in alle vroegte begon, hebben de gerechtelijke en rechtshandhavingsautoriteiten in Nederland, Italië, Duitsland en België gecoördineerd en slagvaardig opgetreden tegen de ‘Ndrangheta. Dit agressieve, maffia-achtige criminele samenwerkingsverband is een van de machtigste criminele netwerken ter wereld en heeft de controle over een groot deel van de Europese cocaïnehandel, in combinatie met systematische witwassing, omkoping en gewelddaden.

De operatie met de codenaam ‘Pollino’ is tot op heden de grootste in zijn soort in Europa. Een paar honderd politieagenten, waaronder speciale interventie-eenheden, waren betrokken bij het optreden van vandaag en zij werkten samen met aanklagers en opsporingsfunctionarissen. De betrokken gerechtelijke en rechtshandhavingsautoriteiten werken sinds 2016 intensief samen aan de voorbereiding, onder andere in een joint investigation team (JIT) dat wordt ondersteund door Eurojust, het Europese orgaan voor justitiële samenwerking, en Europol in Den Haag.

De invallen van vandaag zijn het resultaat van een intensief onderzoek genaamd Pollino, dat al in 2016 is gestart. De FIOD onderzocht de Ndrangheta in Nederland al sinds 2014.

Reacties

article
51849
Internationale opsporingsactie tegen de maffia inval in Tegelen
De politie heeft vanochtend in Nederland vijf verdachten aangehouden bij een grote internationale actie tegen
https://venlo.nieuws.nl/112/51849/internationale-opsporingsactie-maffia-inval-tegelen/
2018-12-05T15:14:18+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2018/12/05151404/Screenshot_20181205-150735_Chrome.jpg
112, nieuws