112

Celstraffen en geldboetes geeist in de zaak tegen Euroturbine

Foto: Stockfoto- Pixabay.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag celstraffen geëist tegen de eigenaar en twee medewerkers van het Venlose bedrijf Euroturbine BV aldus De Limburger. 

Tegen de eigenaar Parviz T. uit Venlo is drie jaar geeist. Tegen medewerkers Jan H. uit Weert en Nadia H. uit Roggel zijn twintig maanden celstraf geëist. Bovendien hangt de bedrijven Euroturbine BV (Venlo) en Euroturbine SPC (Bahrein) allebei een geldboete van 500.000 euro boven het hoofd.

Parviz T. wordt ook nog beschuldigd van witwassen en belastingfraude.

Euroturbine exporteerde tussen 2008 en 2010 onderdelen van turbines naar Iran, zonder dat het daarvoor een vergunning zou hebben. Met behulp van valse papieren werden de goederen zogenaamd naar andere landen verscheept, maar ze kwamen toch in Iran terecht. Bij het transport ging het om zogenoemde ‘dual use’ goederen. Dat zijn goederen die gebruikt zouden kunnen worden voor de productie van massavernietigingswapens.

De verdediging spreekt dit tegen, echter maakt het volgens het OM niet uit. Het gaat erom dat het bedrijf de vergunningsplicht heeft geschonden en zaken in het geheim heeft uitgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen