112

“Geen aanvullende gezondheidsmaatregelen nodig na brand Blerick”

Foto: Brandweer Baarlo - blussen van brand in Blerick.

De Milieuongevallendienst (MOD) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht of de schadelijke stoffen die vrijkwamen tijdens de grote brand dinsdag 7 augustus bij AHC Benelux in Venlo gevolgen hebben voor de gezondheid van inwoners. De uitslag van dit onderzoek is bekend en er zijn geen aanvullende gezondheidsmaatregelen nodig.

De brandweer heeft tijdens de brand metingen verricht naar zwaveldioxide. Vervolgens heeft het RIVM, voor de zorgvuldigheid, metingen verricht naar andere stoffen en (neergeslagen) metalen. Op verschillende plekken op diverse afstanden van de brand zijn in de rook en de neerslag van de stoffen op de grond diverse schadelijke stoffen gemeten. Het gaat hierbij onder meer om zwaveldioxide, metalen (zoals chroom, nikkel, ijzer, aluminium en titanium) en snel verdampende stoffen.

Lees ook; Luchtalarm afgegaan vanwege grote brand bij chemisch bedrijf

Kortstondige blootstelling
Uit de genomen lucht- en bodemmonsters blijkt dat de gemeten concentraties zo laag zijn, dat er geen negatieve gezondheidseffecten te verwachten zijn. De adviezen van het eerste uur voldeden voor alle nu gemeten stoffen. Dit heeft ook te maken met de feiten dat de brand kort heeft geduurd en de meeste personen in het effectgebied, tijdens de nachtelijke uren, minimaal zijn blootgesteld aan de uitstoot van de verontreinigde stoffen.

Roetdeeltjes
Omdat neerslag van roetdeeltjes altijd schadelijke stoffen bevat, adviseren wij nog steeds om voorwerpen (zoals speeltoestellen en tuinmeubelen) zoveel mogelijk schoon te maken en groenten uit eigen tuin met zichtbare neerslag niet te consumeren of goed schoon te maken.

Lees ook; Brand bij AHC Benelux niet aangestoken

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen