Carnavalsonderzoek wijst uit: bijna de helft van carnaval vierend Nederland haalt de hele week door

Foto: Provincie Limburg

Roermond – 07-02-2016 – Vier je één dag Carnaval of ‘gewoon’ de hele week? Het is een van de vragen uit het tweejaarlijkse carnavalsonderzoek van de website Feestkleding365.nl.

Dit jaar blijken de 2.333 respondenten gemiddeld 0,2 dagen langer carnaval te vieren dan twee jaar geleden: van 2,6 dagen naar 2,8 dagen. Ook het aandeel fanatieke carnavallers is gegroeid: maar liefst 48% van de feestneuzen viert de hele week carnaval, ten opzichte van 43% in 2012.

Van de respondenten geeft 34% aan dat carnaval leuker geworden is in de afgelopen jaren. Een kleinere groep (11%) haalt minder plezier uit carnaval, vooral vanwege toename agressie en het verloren gaan van tradities.

Enkele andere opvallende resultaten:

JONGE MENSEN VIEREN HET LANGST CARNAVAL, BELGEN HET KORTST. De meerderheid van de respondenten tot 30 jaar viert de hele week carnaval (55%). Ook vijftigplussers mogen graag de hele week in carnavalssferen verkeren. In België gaat men doorgaans maar 1 dag het feestgedruis in.

BRABANT & IMPORT WIL FEESTEN, LIMBURG CULTUUR EN BELGIË VERKLEDEN. Voor Brabanders en Import-carnavallers draait carnaval vooral om feestvieren, drinken en dansen (50%). In Limburg is de traditie en het culturele aspect een opvallend belangrijke drijfveer (27%). Belgen vinden uitbundig verkleed gaan de belangrijkste reden om carnaval te vieren (36%).

“TE DRUK” EN “TE PLAT” VOORNAAMSTE REDEN OM GEEN CARNAVAL TE VIEREN. Brabanders die geen carnaval vieren storen zich het meest aan de drukte (38%) en Limburgers willen vooral dronken mensen mijden (29%). De mensen van boven de rivieren storen zich vooral aan het foute publiek (25%), wat opvallend is omdat Brabanders en Limburgers de Import-carnavallers op hun beurt juist fout publiek vinden. In België vinden veel mensen carnaval te duur (25%).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen