Vitamine D heeft een gunstige invloed op prikkelbare darmsyndroom.

Foto: prikkelbaredarmsyndroom.com

Een nieuwe klinische studie toont aan: de Kwaliteit van Leven van patiënten met het prikkelbare darmsyndroom verbetert wanneer zij voldoende Vitamine D hebben in hun bloed.

Veel mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben een tekort aan vitamine D. Zij voelen zich beter als dat tekort opgelost wordt door extra vitamine D te slikken. Dat blijkt uit een eerste, kleine studie naar het effect van vitamine D op PDS.

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor sterke botten en tanden en speelt een rol in het afweersysteem. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Vette vis, vlees, eieren en vetten bevatten ook vitamine D. Er zijn relaties gevonden tussen vitamine D en darmziekten.

Minder klachten
Of vitamine D ook een rol speelt bij PDS kan pas goed onderzocht worden in een grote studie. Maar voordat dat wetenschappers daaraan kunnen beginnen, is eerst kleiner onderzoek nodig. Dat begon met een onderzoeker die zelf PDS had en vitamine D in een hoge dosering probeerde. Hij ondervond een verlichting van de klachten. Toen hij stopte, kwamen de klachten terug.

Eerste onderzoek
Na de eerste positieve ervaringen met vitamine D, zette deze onderzoeker een studie op met 51 mensen met PDS. Aan het begin van de studie bleek driekwart van de deelnemers een tekort te hebben aan vitamine D. Precies die mensen hadden ook het meeste last van hun darmen.

Betere kwaliteit van leven
Het tekort was eenvoudig op te lossen door extra vitamine D te slikken. Deelnemers die de vitamine kregen voelden zich ook daadwerkelijk beter dan deelnemers die een neppil hadden gekregen. Deze kleine studie kon niet met zekerhei aantonen dat de symptomen van PDS verminderden bij gebruik van vitamine D. Een onderzoek met meer deelnemers kan hier duidelijkheid over geven.

Vitaminepillen
Volgens de Engelse onderzoekers zou het goed zijn als artsen vaker overwegen om mensen met PDS op vitamine D-tekort te testen. Wanneer nodig kunnen ze dan vitaminepillen voorschrijven. Het Voedingscentrum adviseert al aan bepaalde groepen om extra vitamine D te slikken. Dat zijn jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet genoeg buiten komen.

Bron: Tazzyman en collega’s

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen